Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?

Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?

Een scheiding is een turbulente periode, waar tussen de emoties door ook praktische zaken geregeld moeten worden. Het is niet zo gek als je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij. 

  1. Ga na wat er is vastgelegd

Als je bent getrouwd of als je een geregistreerd partnerschap hebt, zijn er veel (financiële) zaken wettelijk geregeld. Heb je huwelijkse voorwaarden of zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Als je samenwoont en uit elkaar gaat kan je in je samenlevingscontract opzoeken welke afspraken je hebt gemaakt.

  1. Afspraken maken

Jullie moeten afspraken maken over de scheiding. Dit wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit zijn afspraken die ook in de toekomst van belang zijn, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken. De afspraken gaan onder andere over:

  • Verdeling van geld en spullen, maar ook schulden;
  • De hoogte van eventuele alimentatie;
  • De verdeling van het pensioen.

Als jullie kinderen hebben, moeten daar ook afspraken over worden gemaakt. Bij welke ouder ze hun hoofdverblijf hebben bijvoorbeeld, en hoe de omgangsregeling eruitziet. De afspraken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan.

Lukt het niet om samen afspraken te maken? Schakel dan één van onze mediators in. Onze mediator begeleidt het gesprek tussen jou en je ex-partner en stelt samen met jullie de nodige documenten op. Ook maakt je mediator de alimentatieberekeningen.

  1. De scheiding aanvragen

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Je mediator zorgt ervoor dat de door jullie ondertekende documenten worden overgedragen aan de advocaat die het verzoek tot scheiding bij de rechtbank indient. Bij samenwoners is dat niet nodig. Iedere scheiding en elke situatie is anders. De mediators van Mediation voor Jou zijn zeer ervaren en hebben alle deskundigheid in huis om ook jullie scheiding te begeleiden. Heb je vragen over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Vrijblijvend kennismaken kan natuurlijk ook. We horen graag wat we voor jullie kunnen betekenen.

Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?
Schuiven naar boven