Wat is de rol van een mediator bij het aanvragen van een scheiding?

Rol van de mediator bij het aanvragen van een scheiding

Een scheiding is een emotioneel proces, waarbij jij en je ex-partner tussen al het verdriet door moeten nadenken over praktische zaken. Een mediator kan je daarbij helpen. Je mediator begeleidt het volledige proces zodanig dat jullie in relatief korte tijd tot gezamenlijke afspraken komen voor de toekomst. 

Waarom een mediator inschakelen bij een scheiding?

Bij een scheiding kan de communicatie tussen jou en je ex-partner moeizaam verlopen, bijvoorbeeld door emoties en onbegrip. Het is dan prettig als een onafhankelijk persoon jullie kan begeleiden om tot gezamenlijke afspraken te komen, bijvoorbeeld over de kinderen en alimentatie.

De scheiding kan snel rond zijn met een mediator, omdat jullie afspraken maken waarin jullie je beide kunnen vinden. Dit zorgt ook voor een beter contact na de scheiding. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk dat jullie na de scheiding nog door één deur kunnen. Gemaakte afspraken tijdens de scheidingsbemiddeling hebben een langere houdbaarheidsdatum dan opgelegde afspraken door een rechter.

Daarnaast is er ook ruimte voor niet-juridische aspecten. Het gaat tijdens mediation niet alleen over juridische en praktische zaken, maar er is ook genoeg ruimte voor de menselijke en emotionele kant van een scheiding.

Wat is de rol van een mediator bij het aanvragen van een scheiding?

Faciliteren van communicatie

Eén van de belangrijkste taken van een mediator is het bevorderen van open en effectieve communicatie tussen de echtgenoten. Door een neutrale omgeving te creëren, kunnen de betrokkenen vrijuit spreken over hun zorgen, behoeften en verwachtingen.

Identificeren van kwesties

De mediator helpt bij het identificeren van alle kwesties die moeten worden aangepakt tijdens de scheiding. Dit omvat zaken als de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie, kinderregelingen en andere relevante zaken.

Verwijzing naar andere professionals

Indien nodig kan een mediator verwijzen naar andere professionals, zoals advocaten, financieel adviseurs of kindertherapeuten, om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de scheiding op een passende manier worden behandeld.

Het afronden van een scheiding

Na succesvolle onderhandelingen met de hulp van een mediator wordt een definitieve overeenkomst (het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant) opgesteld. Deze overeenkomsten bevatten alle afspraken met betrekking tot eigendommen, schulden, alimentatie, de omgangsregeling en andere relevante kwesties. De juridische documenten worden ingediend bij de rechtbank. De rechtbank doet een uitspraak over de echtscheiding en dit markeert het officiële einde van het huwelijk.

De inzet van een mediator kan de kosten en conflicten die vaak gepaard gaan met een gerechtelijke procedure verminderen. Wil je hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat is de rol van een mediator bij het aanvragen van een scheiding?
Schuiven naar boven