Waarom is een Vertrouwenspersoon belangrijk op de werkvloer?

Vertrouwenspersoon

We brengen er de meeste tijd door: het werk. Aan het einde van de dag wil je met een goed gevoel naar huis gaan. Daarvoor is een veilige werkomgeving van groot belang. Helaas is dat niet altijd het geval. Een Vertrouwenspersoon kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. 

Meer mensen schakelen vertrouwenspersoon in

Sinds de Boos uitzending over The Voice of Holland durven meer mensen naar de Vertrouwenspersoon te stappen. Ook zijn veel werkgevers zich in grotere mate bewust geworden van het enorme belang van een veilig werkklimaat. Zij nemen hierin hun verantwoordelijkheid door het aanstellen van interne en/of externe Vertrouwenspersonen. Het besef dat een Vertrouwenspersoon geen overbodige luxe is, is sterk gegroeid.

Werknemers beschermen

Werknemers kunnen op het werk geconfronteerd worden met ongewenst gedrag als pesten, discriminatie of agressie. Het is dan belangrijk dat een werknemer met zijn problemen terecht kan bij een onafhankelijk persoon. Bovendien zijn bedrijven volgens de wet verplicht hun werknemers te beschermen tegen psychosociale overbelasting. Hiervoor moet een beleid aanwezig zijn, dat door de hele organisatie wordt gedragen en voorgeleefd. Het benoemen van een Vertrouwenspersoon is hierbij een belangrijk onderdeel.

Wat doet een Vertrouwenspersoon?

Bij de Vertrouwenspersoon kunnen medewerkers terecht met kwesties, meldingen, vragen, problemen of twijfels over integriteit of ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon is beschikbaar als klankbord, adviseur en begeleider. Zij luistert naar je en neemt je verhaal serieus. De vertrouwenspersoon denkt met je mee over wat je kunt doen en kan je helpen om de zaken voor jezelf in het juiste perspectief te plaatsen. Verder kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het bepalen van eventuele vervolgstappen en je desgewenst hierin begeleiden. Lisette van der Lans is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVVV) en inzetbaar als extern Vertrouwenspersoon.  Momenteel vervult zij deze functie voor een tiental organisaties in uiteenlopende sectoren als retail, onderwijs, zorg, cultuur, dienstverlening en sport.

Wil je meer weten over de bereikbaarheid en inzet van een extern Vertrouwenspersoon? Klik dan hier.

Waarom is een Vertrouwenspersoon belangrijk op de werkvloer?
Schuiven naar boven