Social media in het ouderschapsplan

Social media in het ouderschapsplan

Ik heb zoals zovelen een Facebook account. Dat stelt mij in staat om te controleren hoe mijn kinderen zich gedragen op het internet. Ik vind het wel leuk; zo zie ik hoe de kinderen van mijn nicht in het buitenland opgroeien. Een kennis van me heeft raskatten en als er een nestje is, laat ze dat op Facebook zien. De mooiste vakantiefoto’s komen voorbij. Totaal onschuldig en kneuterig. Via Facebook kun je contact houden met mensen die je anders uit het oog had verloren. 

De andere kant van Facebook

Echter, aan de mediationtafel laat Facebook een andere kant zien. Een kant van verdriet en jaloezie. Boos en gefrustreerd zitten cliënten tegenover elkaar aan tafel. Zij gelooft hem niet als hij zegt dat hij geen gevoelens heeft voor Janet. Janet is zijn vroegere buurmeisje, zij had hem opgezocht via Facebook en sindsdien chatten ze wel eens. Hij heeft niet goed door dat zijn vrouw alle likes in de gaten houdt en dat ze leest als hij een compliment geeft over het nieuwe jurkje dat Janet laat zien op Facebook.

Een bedreiging

Ooit heeft hij zijn vrouw verteld dat hij zijn vroegere buurmeisje aantrekkelijk had gevonden toen hij als vijftienjarige naast haar woonde. Dat heeft ze altijd onthouden en voor haar is onschuldig Facebookgedrag een enorme bedreiging. Zij heeft het gevoel dat Janet in haar privé sfeer zit. Immers, zegt ze: “Als we zitten te eten, kan ze het verstoren door een chatbericht te sturen. Als we samen een film kijken en hij scrollt ondertussen even door Facebook, kan hij naar haar kijken in plaats van naar mij.” Hij ervaart het niet zo, snapt het niet. En hij begrijpt al helemaal niet dat zij wil dat hij Janet ontvriendt, ook of misschien wel juist nu de scheiding geregeld moet worden.

Onschuldig of bron van conflict?

Andere ruzies die aan de mediationtafel uitgevochten worden, gaan over foto’s van de kinderen met de nieuwe partner of de ouders van de nieuwe partner die de kinderen taggen op die foto’s.

Wat voor de één het zo onschuldige en kneuterige Facebook is, kan voor de ander een bron van conflict en jaloezie zijn. We kunnen er niet meer omheen. Tegenwoordig is social media dan ook een speciaal hoofdstuk in het ouderschapsplan.

Social media in het ouderschapsplan
Schuiven naar boven