Online, Aan het typen…, laatst gezien om 12:34

Deze blog gaat over WhatsApp. En nou eens een keertje niet over de overname van WhatsApp door Facebook. Hoewel dat ook een heel interessant onderwerp is, bewaar ik dat graag voor het moment dat er mediators worden ingezet om de breuk tussen Facebook en WhatsApp te lijmen over een aantal jaar.Movie Passengers (2016)

Toen ik WhatsApp leerde kennen, ongeveer 6 maanden nadat iedereen het al lang en breed gebruikte, vond ik het geweldig leuk. En nog. Groepsapps zijn een uitkomst, maak een groep aan van een groep vriendinnen en een afspraak is zo gemaakt, “datumprikker” is er niks bij.

De eerste keer dat ik kennismaakte met de schaduwzijde van WhatsApp, was in de privésfeer. Een vriendin van me had geappt dat ze een trein later nam. Ik heb die App niet gezien, omdat ik al in de auto zat, onderweg naar het station. Normaal hoor ik smsjes en zo altijd binnenkomen. Maar omdat ik in twee WhatsApp groepjes zat met 7 à 8 mensen, die heel veel berichten over en weer stuurden, had ik het geluid van WhatsApp uitgezet. Het gevolg was dat ik drie kwartier in de kou op mijn vriendin kon wachten.

Ik heb inmiddels aan de mediationtafel al een aantal keer meegemaakt dat er grote problemen kwamen door WhatsApp:

Moeder: “Het is je eigen schuld dat je te laat was voor de ouderavond, ik heb gezien dat je om 18:44 uur nog online was, dus je had het kunnen zien.”

Man: “Volgens mij heb jij weer tot laat met die ander liggen Appen, terwijl ik gewoon thuis was! Je hebt voor het laatst om 2:31 uur nog op de App gekeken.”

Ik probeer mensen te waarschuwen, niet te snel conclusies te trekken, eerst bij elkaar na te vragen hoe het zit, of gewoon minder op elkaar te letten. Soms heb ik daar succes mee, meestal niet. Na de laatste intensieve discussie met cliënten waar het wantrouwen volop door WhatsApp is gevoed, ga ik hoofdschuddend achter mijn computer zitten. Zoals wel vaker na een intensieve mediation, zoek ik op YouTube het Adagio van Albonelli op. Terwijl dat lekker hard door mijn kantoor klinkt, pak ik  mijn telefoon. Ik zie dat mijn man al een uur niet online is geweest, hij zal toch niet…….

Online, Aan het typen…, laatst gezien om 12:34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven