Mediator van de Maand : Petra Schmitz

Oud-trainees van Mediation voor Jou schrijven hoe het allemaal voor hen is begonnen, en waar zij nu staan in het mediationvak. In december is het woord aan Petra Schmitz van Aliento mediation uit Den Bosch. 

petraOp het Mediationcongres van 28 november 2014 werd ik blij verrast door de presentatie van Mediation voor Jou voor de MediationAward 2014.  Zij boden als enige in Nederland een traineeship voor beginnende mediators aan. Dit sprak blijkbaar zoveel mensen aan dat ze de Mediation Award ook hebben gewonnen. Daar wilde ik tussen komen, want tot dan toe had ik nog geen mediator gevonden die zijn of haar ervaring met mij wilde delen. Eigenlijk is het vreemd. Voor veel beroepen geldt, soms zelfs een verplichte, stageperiode. Hoe komt het dat er geen trainingsperiode voor een mediator geldt? En dat terwijl je te maken krijgt met een heel ingrijpend onderdeel van iemands leven.  Voor mij redenen om mij voor het traineeship aan te melden.

Mijn traineeship liep van mei 2015 tot maart 2016. Mijn eerste volledige mediation was samen met mijn supervisor Anneke van Teijlingen in Friesland. Voor iemand uit Den Bosch een stukje rijden, maar ik had mij geen betere eerste volledige mediation kunnen bedenken. Alle facetten passeerden de revue, waardoor ik veel ervaring heb kunnen opdoen. Zowel de ex-echtgenoten als Anneke gaven mij veel ruimte om te groeien en stimuleerde mij om het geleerde meteen in de praktijk uit te voeren. Daarna volgde nog meerdere interessante mediations. De laatste heb ik, door het inlassen van een pauze door partijen, vrij recent afgerond. Ondanks dat mijn traineeship was beëindigd,  vond ik het belangrijk om hierbij aanwezig te zijn. Ik  wil ook alle ex-echtgenoten bedanken voor het geven van toestemming voor mijn  aanwezigheid tijdens de mediations. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid ervaring op te doen in een periode die voor hen niet altijd even makkelijk was.

De supervisie-avonden die werden gehouden als onderdeel van het traineeship, hielpen mij om beter voorbereid te zijn op het zelfstandig uitvoeren van het vak van mediator. Mij is vooral bijgebleven dat ik in mijn waarde werd gelaten en werd gestimuleerd om mijn eigen manier van bemiddeling te ontdekken. Dit heeft o.a. geresulteerd in mijn eigen praktijk “Aliento-Mediation” voor echtscheidingen, familie-conflicten en overheidsmediation in de regio Noord-Brabant en Zuid-Gelderland (https:\/\/www.aliento-mediation.nl). Daarnaast heb ik ontdekt dat ik mij verder wil gaan specialiseren in het financiële aspect van echtscheidingen. Ik volg nu de opleiding voor Financieel Echtscheidingsadviseur zodat ik begin 2017 een breder pakket van diensten kan aanbieden.  Ik sta voor een open en respectvolle communicatie. Mijn stijl kenmerkt zich dan ook in een rustige, directe doch vriendelijke manier van vragen stellen, praktisch, aandacht voor emoties en toekomstgericht.

Mediation voor Jou: van harte gefeliciteerd met het 5-jarige jubileum traineeship voor mediators! Ik heb er veel van geleerd en raad het alle beginnende mediators aan. Bedankt voor jullie wijze lessen en ruimte voor exploratie.

Met vriendelijke groet,

Petra Schmitz

Geplaatst in Mediator van de Maand