Hoe vraag ik mediation aan, wat zijn de kosten en kan ik subsidie krijgen?

Hoe vraag ik mediation aan

Conflicten maken deel uit van het menselijk leven, of ze nu ontstaan in de familie of op het werk. In plaats van direct naar de rechtbank te stappen, kiezen steeds meer mensen voor mediation als een effectieve manier om geschillen op te lossen. Dit artikel geeft een overzicht van het proces van mediation aanvragen en bespreekt de kosten en eventuele subsidie. 

Hoe vraag ik mediation aan?

Voordat je mediation aanvraagt, heb je waarschijnlijk al een aantal stappen doorlopen. Je hebt bedacht waarom mediation de juiste aanpak is in jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de andere betrokken partij openstaat voor dit proces.

Daarna onderzoek je welke mediationpraktijk bij jou past. Let op het MfN-register en de specialisatie(s) van de praktijk. Gaat het bijvoorbeeld om familiezaken, arbeidsconflicten of andere gebieden?

Als je een praktijk hebt gevonden, kun je contact opnemen en een kennismakingsgesprek inplannen. Je kunt dan bepalen, samen met de andere partij, of de mediator bij jullie past en samen het vervolgtraject bespreken.

Wat kost mediation?

Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator. De totale kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die moeten worden verricht en de tijd die dat kost.

Bij Mediation voor Jou vinden we dat iedereen, ongeacht het inkomen, recht heeft op een goed mediationtraject. Daarom werken wij ook op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarnaast zijn betalingsregelingen mogelijk. Kom je niet in aanmerking voor de subsidie, dan bedraagt het uurtarief €165,- excl. BTW. Een gemiddeld mediationtraject neemt drie tot zes bijeenkomsten in beslag. De gesprekken duren maximaal twee uur.

Is er subsidie mogelijk voor mediation?

De registermediators van Mediation voor Jou zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en mogen zodoende op basis van een toevoeging/subsidie mediations uitvoeren. De kosten bedragen:

  • Een eenmalige eigen bijdrage van €59,00 p.p. of €117,00 per persoon (inkomensafhankelijk);
  • Eenmalige griffiekosten van € 39,00 per persoon.

De mediator bespreekt met jullie of je voor subsidie in aanmerking komt. Dit is afhankelijk van het inkomen en eigen vermogen. Kom je in aanmerking, dan vraagt je mediator de toevoeging aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Verzekering en subsidie

In sommige gevallen wordt mediation (deels) vergoed door de verzekeraar. Controleer of jouw rechtsbijstandsverzekering mediation dekt.

Daarnaast is er vanuit de overheid een subsidie beschikbaar om partijen zelf te laten ervaren of mediation een geschikte manier kan zijn om een conflict op te lossen. Mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld kunnen gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging (de bijdrage). De eerste 2,5 uur van de bemiddeling is dan gratis. Het financiële plaatje zou dan geen obstakel moeten vormen voor deze eerste kennismaking.

Hoe vraag ik mediation aan, wat zijn de kosten en kan ik subsidie krijgen?
Schuiven naar boven