Je brengt veel tijd door op je werk. Een conflict op de werkvloer kan een grote invloed hebben op je leven. Een arbeidsconflict is vaak reden voor een ziekmelding en in sommige gevallen zelfs een burn-out. Een onprettige situatie voor zowel werknemer als werkgever. Daarom is het belangrijk om een conflict op de werkvloer zo snel mogelijk op te lossen. Arbeidsmediation helpt je hierbij. Maar hoe verloopt zo’n proces?
De stap naar een mediator
Mediation is vrijwillig. Het is daarom van belang dat beide partijen openstaan om oplossingen te onderzoeken voor het arbeidsconflict. Een gekwalificeerde mediator vind je in het MfN-register. De mediators van Mediation voor Jou zijn hierbij ook aangesloten. Wil je eerst weten of mediation iets voor jou is? Dan kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.
Mediation verloopt natuurlijk in iedere situatie anders, maar dit zijn de hoofdlijnen:
-
Inleidend gesprek
Het proces begint met een individueel voorgesprek waarin de mediator de partijen individueel uitlegt hoe arbeidsmediation werkt en wat men kan verwachten. Beide partijen kunnen ongestoord hun verhaal vertellen.
-
Eerste bijeenkomst
De mediator organiseert een eerste gezamenlijke bijeenkomst waarin de betrokken partijen samenkomen om het geschil te bespreken. In deze bijeenkomst krijgt elke partij de gelegenheid om hun standpunt uiteen te zetten en de onderliggende problemen te bespreken.
-
Onderhandeling en bemiddeling
De mediator faciliteert de communicatie tussen de partijen en helpt hen bij het identificeren van gemeenschappelijke belangen en het verkennen van mogelijke oplossingen. De mediator kan privégesprekken voeren met elke partij om gevoelige kwesties te bespreken en te helpen bij het vinden van oplossingen. In de meeste gevallen zijn de gesprekken gezamenlijk.
-
Overeenkomst
Als de partijen tot overeenstemming komen, wordt de overeenkomst schriftelijk vastgelegd en door beide partijen ondertekend. Deze overeenkomst kan betrekking hebben op zaken als arbeidsvoorwaarden, salaris, werkschema’s, gedragscodes of andere geschillen.
-
Implementatie
Na het bereiken van een overeenkomst moeten beide partijen zich aan de voorwaarden van de overeenkomst houden. De mediator kan eventueel een follow-up sessie plannen om ervoor te zorgen dat de overeenkomst wordt nageleefd.
-
Beëindiging
Het mediationproces wordt afgesloten nadat de overeenkomst is bereikt en ondertekend, of als de partijen niet tot overeenstemming kunnen komen.
Kosten bij arbeidsmediation
Vaak worden de kosten bij arbeidsmediation door de werkgever of verzekeraar betaald. Is dit niet het geval? Dan kunnen in onderling overleg de kosten worden gedeeld.
Heb je nog vragen? Mail of bel (0252 729787) ons, uiteraard geheel vrijblijvend.