De waan van de wetgeving

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan: het Kind Gebonden Budget (KGB) mag bij alimentatieberekeningen niet meer van de behoefte van het kind worden afgetrokken. Dit betekent nogal wat voor alimentatiebepalingen. De ouder die moet betalen, zal in de meeste gevallen meer gaan betalen.

De meeste mediators en advocaten zullen dit hebben zien aankomen. Het was gek dat je in de theorie opeens niet meer voor je kind hoefde te betalen omdat het Kind Gebonden Budget soms hoger was dan de behoefte van het kind.

Het is voor ons mediators heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn en te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van alimentatie. Immers, cliënten mogen van ons verwachten dat wij berekeningen maken die kloppen met de wet- en regelgeving.

Toch benadrukt dit voor mij wederom hoe belangrijk het is voor ouders om samen de uitgangspunten te bepalen van de kosten van hun kinderen. De waan van de wetgeving bepaalt uiteindelijk niet of een kind wel of niet op paardrijden mag, of er geld wordt vrijgemaakt voor het behalen van het brommerrijbewijs en of er gespaard kan worden voor een studie.

De wet bepaalt niet hoe ouders hun kinderen op kunnen voeden en welke financiële prioriteiten daarbij worden gesteld. Als mediator vind ik dat gesprek het belangrijkste. Wat willen ouders samen voor hun kind of kinderen? Beseffen ouders dat zij werken als communicerende vaten? Dat alle financiële keuzes uiteindelijk uitwerking hebben op de kinderen en op elkaar?

Ik durf mijn cliënten te beloven dat ik op de hoogte blijf van de waan van de wet, van belangrijke besluiten en fiscale feiten. Het enige wat ik daarvoor terugvraag, is het besef dat ouderschap niet in een wetboek staat. Dat de wet niet kan besluiten waar uw kind gelukkig van wordt en dat er geen standaard feiten zijn in de prioriteiten die jullie als ouders kiezen.

De waan van de wetgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven