De dramadriehoek is een veel gebruikte theorie binnen mediation. Met het duiden van 3 verschillende rollen kan conflict gedrag worden geanalyseerd.
Deze drie rollen zijn:
Het slachtoffer, de aanklager en de redder.
Het slachtoffer laat de schouders zakken, neemt geen verantwoordelijkheid omdat alles hem of haar is aangedaan en raakt passief.
De aanklager neemt ook geen verantwoordelijkheid omdat “het” de schuld van de ander is.
De redder neemt alle verantwoordelijkheid op zijn of haar nek en probeert daarmee de situatie te redden. Dit klinkt mooier dan het is, door het nemen van valse verantwoordelijkheid wordt een situatie niet beter.
Redders laten een situatie graag in stand om nodig te zijn. Want nodig zijn is plezierig. Daar worden mensen soms heel blij van.
Voor ons Mediators is de redderrol een enorme valkuil. De verantwoordelijkheid voor de oplossing ligt bij partijen zelf. Het is niet aan ons om een situatie te redden, wij kunnen slechts zorgen voor de juiste omstandigheden om partijen zelf tot afspraken te laten komen.
Dat betekent dat het slachtoffer, als het niet wordt gered, voor zichzelf moet gaan zorgen en dat de aanklager, nu de strijd niet wordt aangewakkerd door een redder die het allemaal beter weet, vanzelf minder hard zal aanklagen.
Dus beste mede-redders: Ga niet redden, dan red je het wel.