De dramadriehoek

De dramadriehoek is een veelgebruikte theorie binnen mediation. Met het duiden van drie verschillende rollen kan conflictgedrag worden geanalyseerd. 

Het slachtoffer, de aanklager en de redder

Deze drie rollen zijn: het slachtoffer, de aanklager en de redder. Het slachtoffer laat de schouders zakken, neemt geen verantwoordelijkheid omdat alles hem of haar is aangedaan en raakt passief. De aanklager neemt ook geen verantwoordelijkheid omdat “het” de schuld van de ander is. De redder neemt alle verantwoordelijkheid op zijn of haar nek en probeert daarmee de situatie te redden. Dit klinkt mooier dan het is; door het nemen van valse verantwoordelijkheid wordt een situatie niet beter. Redders laten een situatie graag in stand om nodig te zijn. Want nodig zijn is plezierig. Daar worden mensen soms heel blij van.

Het is niet aan ons om een situatie te redden

Voor ons mediators is de rol van redder een enorme valkuil. De verantwoordelijkheid voor de oplossing ligt bij partijen zelf.

Dat betekent dat het slachtoffer, als het niet wordt gered, voor zichzelf moet gaan zorgen en dat de aanklager, nu de strijd niet wordt aangewakkerd door een redder die het allemaal beter weet, vanzelf minder hard zal aanklagen.

Dus, beste mede-redders: ga niet redden, dan red je het wel.

 

 

De dramadriehoek
Schuiven naar boven