Bonje met de buren

Ik ben mediator, vertel ik wel eens op een verjaardag. Meer dan eens gebeurt het dan dat ik verhalen krijg over eigen ruzies, echtscheidingen en arbeidsconflicten. Of verhalen over ruzies, echtscheidingen en arbeidsconflicten van vrienden, bekenden en familieleden. Ik hum dan wat en luister vriendelijk, zonder een oordeel te vellen over commentaar dat wordt geleverd op mij totaal onbekende collega’s. Movie Get Out (2017)

Tijdens een verjaardag van kennissen van kennissen niet zo lang geleden echter, kreeg ik een andere reactie. “Oh, “, zei de tante van de jarige die naast mij aan een gebakje zat, “net zo als op RTL 4, van Bonje met de Buren.” Ik had geen flauw idee waar de mevrouw in kwestie het over had. Toen ik een aankondiging van het programma zag, zorgde ik ervoor op de bewuste avond om 21:30 uur klaar te zitten met nootjes, een wijntje en blocnote in de aanslag.

Het blocnote snel weggelegd, weinig technieken waar ik als mediator wat mee kon recommended you read. Maar ik vind het programma leuk, werkelijk leuk. Mensen worden geholpen om op een andere manier naar hun conflict te kijken, en aan de hand van de presentatoren gaan mensen een stukje uit hun comfortzone om te zoeken naar een oplossing die voor beide partijen werkt.
De beide presentatoren empoweren de partijen, geven hen erkenning en begrip. Dit alleen al is natuurlijk heerlijk voor deze mensen. In plaats van de rust van arbritage, zoals bijvoorbeeld bij de Rijdende Rechter, proberen de presentatoren de buren verantwoordelijk te maken voor de oplossingen. Alleen, de presentatoren willen heel erg graag dat de buren het goedmaken, willen heel erg graag dat de partijen zoeken naar een oplossing. Zo graag, dat zij deze geregeld op een presenteerblaadje aanreiken.

En daar zit het verschil met mijn werk. Als mediator leun ik meer achterover, nodig ik mensen uit het zelf te bedenken. Al zou ik stiekem, heel stiekem soms ook wel willen werken zoals de dame en heer in Bonje met de Buren. Gewoon zelf met mijn cliënten meegaan om een andere boom uit te zoeken waar iedereen zich in kan vinden. En als mijn cliënten het niet zelf bedenken, dan gewoon een boom aanwijzen en enthousiast voor de camera uitroepen: “Is deze niet perfect?!”

Op de volgende verjaardag kan ik zeggen dat ik Mediator ben, nee niet zoals Bonje met de Buren, veel minder leuk……

Bonje met de buren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven